Generátorok és alkatrészei

Szabadonfutós Szíjtárcsa

 

Szabadonfutós szíjtárcsa

 

 

A szabadonfutós ékszíjtárcsa

Pár dolog, amit érdemes tudni a hosszbordás, szabadon futós ékszíjtárcsáról.

 

 

 

Erre a technológiára azért van szükség, mert az újabb diesel motorokon és egyes benzines típusukon, egy szíj alkalmazásával oldják meg az összes motor, generátor, pumpa, szervó hajtását.

 

 

 

 


Abban ez estben, ha leállítjuk az autó motorját, onnantól kezdve a motor nem hajtja meg a szíjat. Tehát a motor forgásából adódik a szíj mozgása. A generátornál ez pont fordítva van.  A szíj hajtja meg a generátort, és mikor ez megáll, a generátor saját lendületénél fogva tovább akar forogni. Egy sima szíjtárcsánál igen nagy erőhatást gyakorolva a szíjra.  A szabadonfutós szíjtárcsánál ez nem áll fent, hiszen a generátor tovább tud forogni. Az új típusú autóknál már igen nagy teljesítményű generátorokkal találkozhatunk, és ennek egyenes következménye a nagyobb tömegű és erejű generátor.

Ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, ha hajtasz egy kerékpárt, és mikor megállsz a tekeréssel, attól még a hátsó kerekek tovább tudnak forogni.(kivétel a Fixi kerékpár)

A másik, amiért szükség volt erre a rendszerre az a hosszú szíjnak és a diesel motorok viszonylag egyenetlen járásának kiküszöbölésére hivatott, aminek hiánya igazából csak akkor érezzük, amikor ez a szerkezet elromlik, és elkezd az autónk érdekes zajokat hallatni magából. Főleg alacsony fordulaton.

A gyártók ezen ékszíjtárcsák szavatosságát 100-150ezer Km-ben határozták meg. Természetesen mi is találkoztunk már olyan tárcsával, amit csak 250ezer km után kellett cserélni, de volt olyan is ami csak 70ezret ment.

Szerencsétlen esetekben, amikor figyelmen kívül hagyjuk az autónk jelzéseit és esetlegesen ennek a szíjtárcsának a meghibásodása okozza a zajokat, ennek az elemnek a huzamosabb idejű, már meghibásodott állapotában való használat okozhat szíjszakadást, vagy egyszerűen lerántja a tárcsát a generátor tengelyéről, aminek súlyosabb következményei is lehetnek.

A generátor szíjtárcsája normál esetben egyszerűen, a generátor megbontása nélkül egy speciális kulcsal cserélhető.


Javítással és alkatrészekkel kapcsolatban hívjon minket! | Telefon: +36 22 390 300 | Nyitva tartás: Hétfőtől - Péntekig: 08:00 - 16:30